psykisk helse

20.11.2012
09:51

Dette er et innlegg skrevet rett ut av hjerterota med mange personlige & sterke meninger. Om du ikke tror du kan takle det da annbefaler jeg deg å krysse deg ut av siden med engang. Hvis du er imot folk som sliter psykisk og/eller mener at alt sammen er tull, da ville jeg ihvertfall ikke anbefalt deg å lese dette innlegget. Det kan trigge. Om du leser, så les med respekt.

Det er ikke lett å være en 18 år gammel jente med psykiske problemer i Norge. Det er nok ikke lett uansett hvor du bor, hvor mye du sliter eller hvor gammel du er. Det er faktisk veldig vannskelig. Hele den psykiske helsen er tabulagt, noe som gjør det vannskeligere for de som sliter, men hvorfor er den det? Ingen snakker åpent om det, og de som gjør det blir sett ned på. Hvorfor skal du støtte noen som sliter psykisk når det finnes så mange andre problemer her i verden? Jeg personlig, sliter psykisk. Det betyr ikke at jeg bryr meg noe mindre om andre problemer som foregår her i verden. Jeg har faktisk ganske stor omsorg for dyr, hjemløse og mennesker i krig. Når jeg leser om det så sitter jeg ofte med tårer i øynene, og en følelse av at jeg kunne ønske jeg kunne hjulpet dem alle sammen. Men det kan jeg ikke. Jeg sliter fortsatt mye med meg selv, men jeg bryr meg også om andre problemer & mennesker.


ph/me Har du noengang tenkt over at personen forran deg i kassa på butikken kan slite både psykisk & fysisk uten at du kan se det på han/henne?

Jeg kunne så veldig gjerne ønske at psykisk helse ikke var så tabulagt. Hvis jeg er borte fra skolen så snakker folk. De hvisker. De dømmer. De mener jeg skulker fordi jeg er lat. Det er selvfølgelig ikke tilfelle. Men de er jo heller ikke klar over grunnen fordi jeg ikke har sagt noe. Hvorfor har jeg ikke sagt noe? Fordi det ikke ville blitt akseptert. Jeg later heller som ingenting, og ler når de kaller meg lat eller bortforklarer med en eller annen dum forklaring om hvorfor jeg er så mye borte fra skolen. De jeg faktisk sier det til har ingen anelse om hvordan de skal reagere eller hva de skal svare, fordi de er ikke vandt med det. Hvor mange av mine venner som leser denne bloggen kommer til å kommentere dette innlegget til meg? Jeg tipper veldig få. De kommer til å lese det, og glemme at de har lest det. De har jo ingen anelse om hvordan de skal reagere eller hva de skal gjøre med det. Så de velger heller å late som ingenting. Vennskapene mine flyter mildt sagt på en rosa sky i en verden hvor ingenting galt finnes. Jeg har falt ut av tellingen på hvor mange ganger jeg har prøvd å ta det opp med dem, tatt opp noe som helst annet enn sminke, kjendiser, gutter & skole. Ting om meg selv også, men det nytter ikke. Det tilhører ikke vår natur. Du må virkelig ha vært der selv, for å skjønne. Du må ha slitt psykisk, eller opplevd noe fælt for å skjønne at det finnes andre følelser her i verden enn en forelske, et break up eller en dårlig hårdag. Jeg sier ikke at det ikke er lov til å være lei seg når man slår opp med kjæresten, eller at det ikke er dritt når du ikke finner ut hva du vil ha på deg/eller hvordan håret skal se ut. Tro meg, det er dritt det også! Men hvorfor er det greit at slike problemer er så åpent i hverdagen, men ikke psykisk helse?


Weheartit Psykisk helse burde jo vært så åpenbart, man kan jo faktisk ikke bare ha det bra uansett hvor man bor hen. Hvordan ellers skal man virkelig skjønne hva glede er?

Hvorfor er jeg nødt til å være flau over at jeg går til psykolog? Hvorfor må jeg lyve og si jeg skal hjem fordi jeg er dårlig når jeg egentlig er på vei til behandleren min? Jeg har vært inne i psykiatrien i veldig mange år. Begynte på bup (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) når jeg var 14, om ikke litt tidligere og er fortsatt inne i psykiatrien idag som 18, snart 19 åring. Der har jeg fått mye hjelp av fagfolk som jobber med dette og som bruker hver dag på å hjelpe folk i samme situasjon som meg og for å ikke gjøre dette emnet noe mer tabulagt enn det allerede er.

Jeg er usikker på hvorfor jeg skriver dette innlegget og hvorfor jeg plutselig er mer åpen om dette enn jeg noengang har vært før. Jeg antar det er et siste forsøk på å hjelpe meg selv. Et rop om hjelp, og en sjangse for å få ut en del frustrasjon. Jeg har nok irritert meg over dette er stund, irritert meg over hvor mye energi jeg bruker på å skjule det istedenfor å bli bedre. Har du noen tanker rundt dette? Egne erfaringer? Enig eller uenig med meg?

- Veronika Krosby

10 kommentarer

Kjersti 20.11.2012 11:29
flott innlegg.
Maria 20.11.2012 21:46
bra skrevet!
sarai94 21.11.2012 14:33
Veldig godt skrevet, og det er viktig å få fram at det er et problem, men likevel ikke noe man skal skamme seg over. Ja, jeg har noen erfaringer selv :/

xx Siri
Vibeke Karoline ^^Kommenterer alltid tilbake ! 21.11.2012 14:34
Veldig bra skrevet.
Silje 21.11.2012 16:19
Utrolig bra skrevet, og sant.
The Hsk 21.11.2012 21:03
Utrolig sterkt innlegg. Skulle ønske vi var mer åpne om psykisk helse i samfunnet vårt. På den måten hadde det kanskje vært enklere å hjelpe hverandre.
heddak 21.11.2012 21:18
Bra skrevet.
Monica 22.11.2012 20:53
Jeg skjønner utrolig godt hva du mener, spesielt på det emne med venner på skolen, at ikke psykisk helse eller den psykiske formen er noe samtaleemne rundt vennene. Kanskje de ikke vet hvordan de skal svare eller at de kanskje sliter med noe selv? Først vil jeg iallefall si at det ikke er noe å være flau over at du går til psykolog. Det finnes mange folk der ute som skjuler at de går til psykolog fordi de føler seg flaue over å ha en. Det er verre å gå rundt syk, og ikke få den hjelpen man trenger, enn å skjule at man snakker med noen. Man brøler det kanskje ikke ut til hele verden, men man trenger ikke å være flau heller :-)
Jannicke 22.11.2012 21:14
Veldig bra skrevet, og for et flott innlegg! :)
Veronika Isabelle 26.11.2012 00:22
Tusen takk for fine tilbakemeldinger/kommentarer! Herlige mennesker som tok seg tid til å lese innlegget mitt + legge igjen en fin kommentar<3

Skriv en ny kommentar

Veronika Isabelle 21, Oslo
Litt av alt og ingenting ♥

Bla i bloggen

Søk i bloggen

Design

Laget av Lisa

Siste innlegg

Siste kommentarer

Widgets

Lenker

hits